galopp.ro » Fuss az életedért!  » Gyakorlatok » Stretching
Magyar
Română
2024 május 18. szombat

Stretching

A nyújtógyakorlatokat mindig lassan és megfontoltan végezd. Minimum 10-15 másodpercig tarts nyújtva egy izmot, és ugyanolyan lassan engedd vissza, mint ahogy kinyújtottad.   A váll- és csuklyásizmot, a hasizmot és a hátizmot nem kell nyújtani, azt megteszi helyetted a napi 10 óra íróasztalozás. A mellkas izomzatát viszont nyújtjuk, ezzel is növelve a váll szabadságát.      

  • Mellkas:   Állj a fal mellé úgy. Támaszkodj a bal alkaroddal a  falnak úgy, hogy a könyököd 90 fokot zárjon. Tedd a jobb lábad előre, mintha lépnél. Tedd a jobb kezed csípőre, fordítsd a fejed jobbra. És most fordítsd a törzsed jobbra, de a teljes alkarod maradjon a falnak támasztva. Ha a könyököd különböző magasságokba teszed, érzed hogy más és más izomcsoportokat mozgósítasz. Ismételd meg a másik oldalra is.     
  • Muskulus iliopsoas:   A medence kiegyensúlyozottságát ez az izom befolyásolja, úgyhogy igencsak fontos a nyújtása: Ereszkedj két térdre egy párnára. Emeld fel a bal térded úgy, hogy 90 fokot zárjon. Bal talpad a talajon. Jobb lábszárad fekszik a földön. Most nyomd a csípőd apró rugózó mozdulatokkal előre, ha szükséges, tedd előrébb a lábad, de a 90 fokos térd maradjon meg. Mindkét kezeddel a bal combodon támaszkodsz. Ismételd meg a gyakorlatot a másik lábaddal is.