galopp.ro » Fuss az életedért!  » Mivel?
Magyar
Română
2024 május 18. szombat

Mivel?

  • A legegészségesebb mezítláb, ha a talaj és a hőmérséklet megengedi. Figyelj a tetanusz oltásod érvényességére, nem lebecsülendő rizikó!
  • A következő lehetőség a neoprén surf-cipő (Decathlon), ha egyszer kipróbáltad sosem mondasz le róla. Ezzel szinte egyenértékű a balettcipő illetve a volticipő, de nagyon kell figyelni a méretre, hogy sehol se nyomjon de ne is lötyögjön a lábon. A lábujjaknak még elég helyük kell legyen a gördülésre az elrugaszkodás fázisában (lásd TECHNIKA), különben egyszer bevérzik a körmöd alatt - lila folt- aztán meg leesik a körmöd (lásd BALESETEK)
  • Kényszermegoldás az edzőcipő. Ha tényleg nincs más lehetőséged, akkor vegyél minél szellősebb ( necc-felső), minél könnyebb és minél laposabb talpú-sarkú cipőt. Legyen könnyű, mert óránként kb 10.000-szer kell felemeld, itt már pár gramm is számít. Legyen lapos kiképzésű, mert az összes többi csak marketing fogás. Semmi szükséged beépített rugózásra, az a talpad két boltívében már meg van, a dupla rugózás pedig egyensúlyvesztéshez, eséshez, és a természetes rugózás elsatnyulásához vezet. Emelt sarokra sincs szüksége az egészséges lábnak, íngyulladáshoz vezet komoly fájdalmakkal társítva. A külső- illetve a belső megerősítésű edzőcipők csak ortopédiailag problámás lábakra valók, ilyen esetben viszont szakemberhez fordulj és nem a bolti eladóhoz. A hatlmas volumenü, csomó csellel megszerkesztett, magas, nehéz, UFO- kinézetü cipőket hagyd meg a lokálkolorit szolgálatos nagymenőinek, Te edzeni mégy, nem cicababákat felszedni.  
  • ha zoknit húzol a cipőbe, az semmiképp se legyen pamut. Jól magába szívja ugyan az izzadságot, de meg is tartja, te meg tocsoghatsz benne.  Manapság már lehet futáshoz alkalmas funkció-zoknikat kapni, szépen elvezetik az izzadságot, a lábad száraz marad.
  • sokan futnak zokni nélkül, érdemes kipróbálni.
  • ha bárhol dörzsöl a cipő, kend be vazelinnel(belülről), úgyis ki kell mosni, akár zoknival futsz, akár anélkül.